Bungalov – TinyHouse Farkı
BUNGALOV İLE TINY HOUSE ARASINDAKİ FARK NEDİR?
BUNGALOV MU, TINY HOUSE MU?
Arsanızın üzerine güzel bir yapı kurmak istediğinizde önünüze bir çok kavram çıkabilir. Bu konuda sitemizde bir çok ayrıntılı bilgiye yer verdik. En çok karıştırılan konulardan biri ise Bungalov ile Tiny House kavramıdır. Bungalov ile Tiny House arasındaki fark aslında oldukça basit görünse de üretim ve onay süreçleri birbirinden oldukça farklıdır.
İşte en basit anlatımıyla Bungalov, Tiny House Farkı;
- Her ikisi de prefabrik (Daha önceden yapılmış bir planlamaya göre hazır elemanların sahada bir araya getirilmesiyle üretilen ) yapılar olmasına rağmen birinin taşınır, birinin taşınamaz olması aralarındaki en önemli farktır.
- Bungalov, belirli bir temel / su basmanı üzerine kurulmuş taşınmaz yapılardır. Tiny House ise tekerlekli şase veya romörk üzerine kurulmuş taşınabilir yapılardır.
- Biri için imar izni gerekirken, diğeri için araç plakası almak gerekir.
- Ayrıca genel anlamda Bungalov için bir büyüklük kısıtlaması yokken Tiny House belirli büyüklük kısıtlamalarına uyularak üretilmelidir.
TINY HOUSE GEREKLİLİKLERİ
Hareketli ev modeli olarak tanımlanan “Çekme Karavan” niteliğinde olan Tiny House için imar izni ve ruhsat gerekmez ancak Karayolları Trafik Yönetmeliği kapsamına girdiği için tip onay belgesi, plaka ve ruhsat gerekir. Bununla birlikte Tiny House’lar her sene TÜVTÜRK muayenesine girmesi gerekir. Bununla birlikte Tiny House üretecek olan firmanın O2 YETKİ BELGESİ’ alabilmeniz için gerekli olan ISO 9001 belgesini size temin edebilmesi gerekmektedir. O2 yetki belgesi alınabilmesi için WMI kodu (şase numarası) da olması gerekir. Bu şartlar sağlandığında yapınızı imarlı ya da imarsız arsanız üzerinde barındırabilir gerektiğinde taşıyabilirsiniz.
BUNGALOV GEREKLİLİKLERİ
İmarlı ya da tarla vasfındaki imarsız arsanıza bungalov koymak için ise imar izni gereklidir. Bungalov imar izni, genellikle ilgili yerel imar düzenlemeleri ve yapı yönetmelikleri çerçevesinde değerlendirilir. Belirli koşulları yerine getirmek şartıyla imarsız arsanıza da bungalov yerleştirmeniz mümkündür. İmar izinleri, yerel yönetimler veya belediyeler tarafından verilir ve inşaat projenin belirli standartlara uygun olduğunu onaylamak için gereklidir. İmarlı arsaya ya da tarlaya Bungalov ev yapmak için gerekli belgeleri ve imar iznini öğrenin.
BUNGALOV VE TINY HOUSE ARASINDAKİ TASARIMSAL FARKLAR
Mimari açıdan hem bungalov hem de bir taşıyıcı üzerine koyulacak olan Tiny House tasarımları benzer tasarımda olabile se de büyüklük açısından Tiny House’lar daha kısıtlı imkanlara sahiptir. Bu açıdan Tiny House ve Bungalov evler arasındaki en önemli farklardan biri de elbette yapının büyüklüğüdür. Tiny House’ların metrekaresinin Karayolları Standartlarına uygun olarak tasarlanması gerekir. Karayolları Standartlarına uygun olarak plaka ve ruhsat alabileceğiniz en büyük Tiny House tasarımlarının 2,5 metre eninde ve en fazla 9 metre (çekme çubuğu dahil 10,5 metre) boyunda olması gerekir. Tiny House için izin verilen maksimum yükseklik ise 4 metre, maksimum ağırlık ise 3,5 tondur. İstediğiniz büyüklükte bungalov imal edebilirken Tiny House için 50 m2 üzerinde yapılar ile kısıtlıdır.
Uzun vadeli kullanım için her iki prefabrik yapı da sağlam yapısal çelik temelinde inşa edilmelidir. Bungalov ve Tiny House kaplamalarında coğrafi bölgeye ve renk tercihine göre farklı ağaç çeşitleri kullanılabilir. Peki, prefabrik ev kaplamaları için hangi ağaç tercih edilmelidir? İşte prefabrik evler için ideal ağaç türleri
Görüldüğün üzere Bungalov ve Tiny House farkı önemli ve dikkate alınması gereken süreçler gerektirir. İhtiyacınız olan yapıya karar vererek doğru planlama yapmak oldukça önemlidir.
CONTE Mühendisliği’nin eseri özel çelik ev ve bungalovlar arsanızın yapısına ve ölçüsüne göre özel olarak tasarlanıp, imar edilir.
TINY HOUSE İLE BUNGALOV ARASINDAKİ GENEL FARKLAR
Tiny house ve bungalov, ikisi de farklı konseptlere sahip olan ev tipleridir.
- Tiny House (Küçük Taşınabilir Ev):
- Tiny house, 50 metrekare veya daha küçük tasarlanmış, minimalist bir yaşam tarzını teşvik eden, taşınabilir bir konut tipidir.
- Taşınabilir olmaları, genellikle tekerlekli şasi üzerine inşa edilmeleri sayesinde, sahiplerine yer değiştirme esnekliği sağlar.
- Çoğunlukla tek odalıdır ve bir veya birkaç kat olabilir. Maksimum yüksekliği 4 metredir.
- Genellikle ev sahiplerinin minimum eşya ile yaşamak için gereksinimlerini karşılamak üzere tasarlanır.
- Karayolları Standartlarına uygun olarak imal edilmeli, ruhsatı ve araç plakası olmalıdır. O2 belgesi ve şase numarası gereklidir.
- Bungalov: (Prefabrik Taşınmaz Ev)
- Bungalov, prefabrik genellikle tek ya da iki katlı geniş verandalı ve yatay bir yapıya sahiptir. İsteğinize göre tasarlanabilir.
- Bungalovlar genellikle sabit bir yerde inşa edilir ve taşınabilir değildir.
- Koşullara uygun tasarlandığı sürece imarlı ve imarsız arsaya yerleştirilebilirler
- Daha büyük boyutlara sahip olabilirler ve genellikle daha geleneksel bir ev konseptini temsil ederler.
- İç mekan düzenlemesi genellikle geniş ve konforlu bir yaşam alanı sunacak şekilde tasarlanmıştır.
- Belediyeler tarafından verilecek imar iznine tabidir.
Küçük evler (tiny houses), genellikle bireylerin minimalist bir yaşam tarzını tercih ettiği durumlarda kullanılırken, bungalovlar daha geleneksel bir yaşam tarzını yansıtan ve genellikle daha fazla alan sunan evlerdir.
CONTE TASARIM ÜRETİM VE DANIŞMANLIK
yeniliklerden haberdar olun
TELEFON
+90 533 313 33 24
VISIT
Pzt.–Cmt.
mac@maccreative.com